Friese bedrijven gaan fossielvrij ondernemen
Tijdens Culturele Hoofdstad 2018 gaan de Freonen fan Fossylfrij Fryslân aan de wereld laten zien dat er onze provincie voorop loopt op het gebied van duurzame energie. Een van de projecten van de Freonen is '100 bedrijven fossielvrij'. Het doel is dat er in 2018 tenminste 100 Friese bedrijven zijn die geen fossiele brandstoffen meer gebruiken in hun gebouwen, bedrijfsprocessen en mobiliteit. Dat is een hele uitdaging, maar het kan nu al! Daarom is op 13 juni een inspiratiebijeenkomst georganiseerd bij ROC Friese Poort Centrum Duurzaam in Leeuwarden om bedrijven hiervoor enthousiast te maken. Ruim 100 deelnemers, vooral ondernemers, deelden ideeën en ervaringen met fossielvrij ondernemen en maakten elkaar enthousiast. Hieronder een verslag (fotogalerij onderaan!).
Burgemeester Crone
Na de aankondiging door dagvoorzitter Liesbeth Schievink, opende Burgemeester Ferd Crone de middag. Hij benadrukte het belang van een snelle transitie naar duurzame energie en prees de vooruitstrevende houding van Friese bedrijven hierbij.
Bouwe de Boer
Bouwe de Boer, aanstichter en kwartiermaker van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân vertelde in een notendop wat er allemaal al gebeurt in Fryslân op het gebied van duurzame energie en dat is heel veel! Een grote klapper wordt de Elfwegentocht: in juli 2018 twee weken lang niet rijden op fossiele brandstoffen in heel Fryslân! En daarna vieren we het 100e fossielvrije Friese bedrijf. Inmiddels zijn er al 84 Freonen (leden), bedrijven, overheden, scholen en andere organisaties die meedoen.
Patrick van der Meulen
Patrick van der Meulen van Zon voor Friesland, een van de parelprojecten van de Freonen, presenteerde een aanbod voor ondernemers om hun medewerkers heel voordelig te helpen met zonnepanelen. Er werd door de zaal direct enthousiast op gereageerd.
Jaap de Vries
Jaap de Vries van DZyzzion, trekker van het project '100 bedrijven fossielvrij' en organisator van de bijeenkomst legde uit waarom het voor bedrijven belangrijk is om zo snel mogelijk af te stappen van fossiele brandstoffen en hoe het project ze hierbij kan helpen. Begin dit jaar is er een pilot gedaan met een eerste groep pioniers, die samen met 3 adviseurs een praktisch actieplan fossielvrij ondernemen hebben opgesteld en dit nu uitvoeren. Vanaf nu schalen we op naar 100 bedrijven! De eerste bedrijven meldden zich direct al aan!
Wilco van Rooijen
De Keynote speech was weggelegd voor Wilco van Rooijen, die een spectaculaire expeditie gaat ondernemen naar Antarctica, in een zelf ontwikkelde elektrische auto op zonnepanelen, geprint van afvalplastic dat ingezameld wordt door scholieren. De auto wordt opgebouwd uit hexacores, zeshoekige stukjes plastic, die geprint worden met een 3D-printer. Sponsors kunnen zo'n hexacore kopen en zo bijdragen aan de meest gewaagde en duurzame expeditie ooit. Wilco's boodschap: als wij dit kunnen, is zero waste en zero emission voor iedereen haalbaar. Daarom paste zijn verhaal ook perfect bij het onderwerp van de middag. Op de oproep van Bouwe de Boer om Wilco te sponsoren via de aanschaf van hexacores en daarmee het vertrekpunt en zenuwcentrum van de expeditie naar Fryslân te halen, gingen vele handen omhoog! Wilco was er bijzonder blij mee!
Workshops
Na een korte pauze namen de bezoekers deel aan 7 verschillende interactieve workshops: Wat gebeurt er met je bedrijf als er straks een serieuze CO2-prijs komt? Kan je je bedrijf helemaal elektrisch verwarmen en koelen? Wat zijn de mogelijkheden van biomassa? Wat is er mogelijk met elektrische rijden en waterstof? Is rijden op groen gas en blauwe diesel iets voor mij? Hoe kan ik mijn eigen energie opwekken? Hoe financier ik de overstap naar fossielvrij ondernemen?
Expositie fossielvrije oplossingen
Rondom de hele bijeenkomst konden de deelnemers allerlei fossielvrije oplossingen in de praktijk bekijken en vragen stellen aan aanbieders: zonnepanelen, warmtepompen, pelletkachels, infraroodpanelen, elektrische auto's, motoren en fietsen, groengas auto's, auto's op biodiesel, een waterstofauto, een elektrische postauto van PostNL en zelfs een 44-tons volledig elektrische vrachtwagen. Er konden zelfs proefritjes worden gemaakt in allerlei voertuigen, waarvan gretig gebruik gemaakt werd.
Tijdens de gezellige borrel werd nog lang nagepraat ...
Ook fossielvrij ondernemen? Doe mee en meld je aan!
Inleiders van de workshops
Fossielvrije gebouwen: elektrisch verwarmen en koelen. Durk Reitsma (ROC Friese Poort) en Menno Kuus (Degree-n)
Fossielvrije gebouwen: wat is er mogelijk met biomassa? Jasper de Vries (Technea)
Fossielvrije mobiliteit: elektrisch rijden en waterstof. Mario Dekker en Peter Storm (Friesland Lease), Stefan Holthausen (Holthausen Groep)
Fossielvrije mobiliteit: groengas en blauwe diesel. Johan Bloemsma (Orange Gas), Vincent van Maurik (Future Fuels)
Je eigen energie opwekken. Milan van der Meulen (Enie.nl)
CO2-beprijzing en de gevolgen voor je bedrijf. Rob van der Rijt (Klimaatplein)
Hoe financier ik de overstap naar fossielvrij ondernemen? Joost ter Doest (Fûns Skjinne Fryske Enerzjy - FSFE)
Exposanten
De Stille Boot
Ekowax Cleaning Products
Galema Hyundai Leeuwarden B.V.
ASN Installaties
Degree-n bv
ABD Renault/Nissan/Dacia
Engelsma & Wijnia Leeuwarden
Biddle BV
Holthausen groep
PostNL
Friesland Lease
Sijperda Verhuur
Boonstra Transport BV
Zon voor Friesland
Future Fuels Wholesale BV
OrangeGas
Frisian Motors
Mannen van Staal
Ús Koöperaasje
IdFrm b.v.
MVO Connect
Electric Motorcycles Noord / EC-Rent
Ekwadraat
Technea Duurzaam
Organisatie
Jaap de Vries (DZyzzion, Freonen), Olga de Ridder en Roeland Westra (ROC Friese Poort), Tamara Schmierder, Sylvana Groen en Tess Agricola (studenten ROC Friese Poort), Liesbeth Schievink (Zaak van Interactie, Freonen)
Videoimpressie
Fotogalerij
Commentaires