In navolging van de Koploperprojecten duurzaam ondernemen, die meestal een gemêleerde groep deelnemers kennen, is in Oost-Groningen nu een Koploperproject van start gegaan met alleen bedrijven en instellingen gerelateerd aan de voedselsector. Het doel daarvan is om de regionale voedselketen te verduurzamen. Dat betekent ook dat elke schakel in die keten duurzaam moet zijn. Daarom doorlopen de deelnemers dezelfde stappen als in het reguliere Koploperproject, waarbij daarnaast diverse keten-analyses worden uitgevoerd. Belangrijke aspecten daarin zijn o.a. bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, keten-innovatie, vervoer, gezondheid en vermarkting. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk tenminste vijf biologische streekproducten worden ontwikkeld, van 'bodem tot brand'.
Dit Koploperproject wordt ook weer uitgevoerd door het Koploperteam Groningen: Ada Kruiter (CirculairActief), Reina Boels (ReinAdvies) en Jaap de Vries (DZyzzion). Daarnaast worden verschillende specialisten uit de voedselketen betrokken.
Lees meer over de startbijeenkomst en de deelnemers op de website van Koploperproject Groningen.