Duurzaamheidsrapportage
(deze pagina wordt binnenkort geactualiseerd)
Vertel uw verhaal
Bent u enige tijd op weg met duurzaam ondernemen, dan wilt u uw vorderingen ook delen met de wereld en vooral aan uw veeleisende klanten laten zien dat u goed bezig bent. Soms is het zelfs noodzakelijk, omdat klanten in aanbestedingen vragen naar uw MVO- of duurzaamheidsbeleid of -verslag. In andere gevallen kan het op zijn minst een pré zijn om in aanmerking te komen voor opdrachten. Hieronder laten we een aantal tools zien, waarmee u een goed verslag kunt opstellen. Maar in alle gevallen geldt: vertel uw eigen verhaal. Laat zien dat u op een authentieke manier met duurzaamheid aan de slag bent en het niet alleen doet om de opdracht binnen te halen. Zie ook duurzaamheidscommunicatie.
GRI-richtlijnen
Het Global Reporting Initiative (GRI) is een internationale organisatie die richtlijnen voor duurzaamheidsverslaggeving opstelt. De missie van GRI is om duurzaamheidsverslaggeving voor alle organisaties – ongeacht omvang, sector of locatie – net zo routinematig en vergelijkbaar te maken als financiële verslaggeving. De GRI-richtlijnen worden vooral door grote bedrijven gebruikt. Voor MKB-bedrijven heeft GRI in 2014 een (Engelstalige) aangepaste handreiking opgesteld: Ready to report?
High 5!
Al in 2004 is een Nederlandse vertaling van het High 5! handboek voor kleine en middelgrote bedrijven verschenen. Dit handboek biedt een praktisch stappenplan om tot MVO verslaggeving te komen, aansluitend bij de GRI-richtlijnen.
DuOn-Scan
Heeft u een Duurzaamheidsprofiel laten opstellen met behulp van de DuOn-Scan? Dan kunt u dit profiel ook eenvoudig in eigen bewoordingen omzetten naar een duurzaamheidsverslag, dat u jaarlijks kunt updaten. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.
ISO 26000 zelfverklaring
Werkt u aan MVO volgens ISO 26000, dan kunt u dit ook kenbaar maken via een zogenaamde ISO 26000 zelfverklaring, die u kunt publiceren op het Publicatieplatform ISO 26000 van het NEN. Eventueel kunt u de zelfverklaring door een externe partij laten beoordelen (verificatie). De zelfverklaring is nadrukkelijk geen certificering of keurmerk.
Aan de slag ...
Misschien kunt u direct met een van de hiervoor genoemde tools uit de voeten. Heeft u toch hulp nodig? Neem dan contact op en wij helpen u graag verder.